509 113 065 Pon- Ndz 6:00 - 22:00 [email protected]
ATP – co to w zasadzie jest?

ATP – co to w zasadzie jest?

Do życia niezbędna jest nam energia, ale czy zastanawiałeś się kiedyś skąd ona się bierze?
Odpowiedź wydaje się prosta:  z pożywienia.  Ale jeśli zagłębimy się w temat bardziej odpowiedź jest o wiele bardziej rozbudowana.
Nasz organizm produkuję energię nieustannie. Nie jesteśmy w stanie zobaczyć jej, ale możemy ją odczuć w postaci ciepła na treningu, kiedy to zapotrzebowanie na nią rośnie. Energia to powstaje poprzez rozpad substancji zwanej adenozynotrifosforanem (ATP), który to jest jej nośnikiem. W naszym ciele ATP wytwarzane jest nie tylko z tłuszczu i węglowodanów, ale także z białek, a nawet alkoholi.
Ale jak dokładnie dostarczane nam makroskładniki zamieniają się w ATP?
Podczas jedzenia i picia dostarczamy wyżej wymienione związki do naszego żołądka, gdzie te ulegają trawieniu, inaczej mówiąc rozpadowi. Podstawowe związki powstałe w wyniku trawienia są wchłaniane do  układu krwionośnego. Wszelkie inne związki rozkładane są na czynniki proste czyli:

  • Cukry złożone na fruktozę, galaktozę, glukozę
  • Tłuszcze na kwasy tłuszczowe i glicerol
  • Białka na aminokwasy

W naszej gospodarce energetycznej najszybciej zużywane są węglowodany i alkohole, zaś tłuszcze pełnią rolę zapasowej energii. Na co warto zwrócić uwagę to białka, które nie są przekształcane w energie od razu, a jedynie w wypadku wyczerpania zapasów cukrów.
Ilość energii jaką pobieramy ze składników wygląda następująco:

  • Białka – 4 kcal/gram
  • Węglowoany – 4 kcal/gram
  • Tłuszcze – 9 kcal/gram
  • Alkohole – 2.4 kcal/gram

Wróćmy jednak do naszego nośnika energii jakim jest ATP.
ATP czyli adenozyno(trój)fosforan jest związkiem zbudowanym z:
– adeniny (zasada azotowa)
– rybozy (cukier prosty – pentoza)
– trzech reszt fosforanowych.

Pomiędzy resztami fosforanowymi wytwarzane są wysokoenergetyczne wiązania. Oznacza to, że rozpad takiego wiązania wyzwala duże ilości energii. W przypadku powstawania takiego wiązania mówimy o zmagazynowaniu energii.
W praktyce ATP wykorzystujemy podczas całego treningu. Podczas trwania wysiłku w pierwszych 6-ściu sekundach nasze mięśnie są zasilane przez adenozyno(trój)fosforan. Kiedy podczas skurczu mięśnia uwalniana jest energia, nasza bateria zwana ATP zamienia się w ADP czyli adenozynodifosforan.
W naszych organizmach ATP powstaje podczas przemian biochemicznych węglowodanów, białek i tłuszczy. W ciągu dnia jeśli pozostajemy w stanie spoczynku nasz organizm wykorzystuje ok 45 kilogramów ATP.  Związek ten magazynuje energię na bardzo krótki okres czasu, warto dodać że jego ilość w naszym ciele w danej sekundzie nie przekracza 1 grama. W trakcie wzmożonego wysiłku szybkość zużycia ATP może sięgać nawet 0,5 kilograma na minutę. Możemy więc powiedzieć że ATP nie jest magazynem energii, a jej środkiem obiegowym, który bezustannie podlega regeneracji.

Chcesz wznieść swój trening na wyższy poziom?

Zacząć skuteczniej budować mięśnie?

Zamów pakiet konsultacji lub plan diety i treningu i zacznij osiągać lepsze efekty!


Tak, chcę trenować skuteczniej i budować większe mięśnie! Zamawiam plan!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. . Cukry proste (tzw: monocukry) o wzorze C6H12O6
    Wśród nich wyróżniamy:
    · glukozę
    · fruktozę
    2. Cukry złożone:
    dwucukry o wzorze C12H22O11
    · laktoza
    · maltoza
    · sacharoza
    wielocukry o wzorze (C6H12O5)n
    · skrobia
    · celuloza
    · glikogen……………………………..jest błąd , pozdrawiam 😉

  2. Dziękuję za komentarz – zedytowałem “-” na “na” teraz powinno być bardziej zrozumiałe 🙂

Dodaj komentarz

Close Menu